Terapeutsko jahanje

Udruga “STAKLENO ZVONO”
Posjet Konjičkom klubu «NOVI SVIJET»
Hodošan-Međimurje

Osvrt na Terapijsko jahanje kao terapijski medij kojim se postižu učinci na psiho-fizičko funkcioniranje kod osoba sa posebnim potrebama

 “Čovjek na konju nalazi snagu bez surovosti,
ljepotu bez sujete i
prijatelja bez interesa»

Ako govorimo o razvoju psihičkog života čovjeka , onda uočavamo da je jedna od bitnih karakteristika koja povezuje psihičke i biološke procese stalno kretanje. Upravo stoga aspekta Terapijsko jahanje može se definirati kao struka priznata i dokazana metoda pomaganja ljudima uz pomoć konja i aktivnosti orijentiranih prema konju. Konji su idealne životinje za Terapijsko jahanje. Izrazito su inteligentni i društveni te imaju veliku moć zapažanja i reagiranja na ono što im govore pokreti ljudskog tijela i njihov glas.

Ciljevi su isključivo terapijski odnosno potaknuti maximalnu funkcionalnu neovisnost bez obzira na vrstu onesposobljenja Nije namjera remedijacija specifičnih sposobnosti i vještina već poboljšanje općeg funkcioniranja bez obzira na nedostatak specifičnih sposobnosti. Jahanjem i druženjem s konjem poboljšava se opće psihičko i fizičko stanje. Terapijsko jahanje se najviše koristi sa osobama s mišićnom distrofijom, CP, autizmom, Down sindromom, mentalnom retardacijom, depresijom.

Tako su i naši korisnici udruge «Stakleno Zvono»iz spektra autizma uz pomoć voditelja terapijskog programa imali priliku jahati na iznimno mirnom i dobroćudnom konju. Gledajući ih a, kasnije i slušajući njihovo mišljenje možemo zaključiti da samo ponašanje konja na njih je ostavilo snažni terapijski učinak zadovoljstva te snažnu želju za ponovnim susretom.

Općenito ako gledamo učinke Terapijskog jahanja na osobe s posebnim potrebama možemo zaključiti da raditi s konjima je lako jer su dobroćudni i pitomi, a korisnici dragi i veseli te željni pažnje i ljubavi.

Osobnog sam mišljenja da individualac ne postoji u izolaciji od drugih ljudi niti se procjenjuje niti lijeći u izolaciji i stoga takovi vid terapijskog medija od velikog je značaja za samo jačanje psiho-fizičkih sposobnosti pojedinca.

«TO JE SMISAO SVAKOG ČUDA; SVAKE MILOSTI:
PODIĆI ČOVJEKA; OSPOSOBITI GA DA NOSI SVOJ
TERET I POSLATI GA USUSRET DRUGIMA DA DAROM KOJI JE
PRIMIO DARIVA DRUGE»

Ignacijanske duhovne vježbe

projekt_logo