Izrada sapuna

Radionica izrade sapuna sastavni je dio projekta “B(r)ojanje”, odobren i financiran od

projekt_logo

Ideja o izradi sapuna rodila se iz želje da kao Ekipa skupa radimo nešto što volimo, oblikujemo, aranžiramo… Mi se volimo igrati. Iz tog razloga odlučili smo se pokrenuti te smo došli na ideju da složimo sve naše svakodnevne poslove i zadatke, pomiješamo ih sa igrom, zabavom i guštom.

Iz želje da se igramo, iz želje da stvaramo lijepe stvari, ali da stvaramo i lijepe doživljaje sa prijateljima i obitelji, u želji da napravimo stvari koje će razveseliti druge te im pokazati naše raspoloženje, misli, zanos, ljubav, stvorili smo radionicu sapuna preko koje bi voljeli prenijeti kreativne ideje. Želimo stvoriti zajednicu koja će dijeliti i dopunjavati ideje, stvarati nova područja i znanja, kao i nova prijateljstva.

A sve to u mirisnom i malom paketu, svakom dostupnom, u neizbrojivom broju mogućnosti, svakom drugačijem, kao što smo i svi, ovisan o danu, o društvu u kojem ste, o godišnjem dobu, trenutnoj inspiraciji i o krajnjem korisniku sapuna kojeg mi Ekipa stvaramo s puno ljubavi.

Tehnika izrade sapuna:

Početna (M&P):  izrada sapuna melt & pour tehnikom.  Na ovoj radionici radimo sa gotovim sapunskim bazama u koje se dodaju sastojci (boje, mirisi, suho bilje itd… )

Radna grupa:

8-10 osoba s posebnim potrebama

Repromaterijal:

  • baza za izradu sapuna
  • suhi cvijet lavande
  • mirisno bilje
  • eterična ulja
  • organska bojila

Cilj radionice:

Udruga „Stakleno zvono“ pokrenula je spoznajno-kreativnu radionicu izrade sapuna sa ciljem razvoja kreativnosti i poboljšanja kvalitete života. 

Kombinacijom kognitivnih, socio pedagoških i kreativnih metoda sudionici radionice bez otpora dolaze do spoznaja o vlastitom načinu razmišljanja, barijerama koje ih koče i uvode nove obrasce. Kao vizualni alat rada koristimo Scrapbooking tehniku uz koju polaznici osim oslobađanja kreativnosti, zabavljanja i slobode izražavanja koja ispunjava, rade i na spoznaji samih sebe.

Idealna struktura radionica temeljena je na stvaranju grupne dinamike i međusobne podrške i refleksije.

Afirmacije su moćan alat za postizanje stanja kojeg želimo. To su kratke pozitivne izjave željenog stanja čijom redovitom primjenom imamo mogućnost mijenjati našu svijest i način na koji razmišljamo. Redovitom i ispravnom uporabom možemo promijeniti svoj život na bolje.

Mentor:

Jadranka Plešnar (www.lili-sapuni)